Investeringscase: Neonode ($NEONODE)

Nedan kommer jag att presentera bolaget Neonode och dess verksamhet, vad de gör för produkter och tjänster samt vad som gör Neonode till en potentiell investering. Företaget har blivit mer känt nu under coronakrisen pågrund av en speciell produkt som har använts i kina. Neonode är inte följt många analytiker och de enda jag känner till är Redeye som har en bevakning på bolaget.

Om Neonode

Neonode är ett teknikbolag grundat 2001 och har sitt huvudsäte i Stockholm. Aktien är dock listad på NYSE och skall potentiellt listas på Stockholmsbörsen, men mer om det senare. Neonode utvecklar, tillverkar och säljer optiska sensorlösningar (inte att förväxla med Fingerprint) för touch, geststyrning och detektering av omgivningar och objekt. Deras patentportfölj består utav mer än 120 lika patent och Neonodes kundbas består av flera Fortune 500-bolag verksamma inom elektronik, medicinsk industri, flygindustri och fordonsindustri. Neonodes teknik är för närvarande distributerad till över 75 miljoner enheter över hela världen. Deras teknologi har alltså användning inom olika områden tex datorer, skärmar, skrivare och GPS system.

Den nuvarande vd:n är Urban Forsell som tilltredde i Januari 2020. Han har arbetat högt upp inom en rad andra olika organisationer främst inom fordonsindustrin. Han erhåller en PhD i Automatic Control och en M.Sc. i tillämpad fysik och elektroteknik från Linköpings Universitet.

Aktien

Aktien har gått väldigt starkt de senaste veckorna och inför rapporten som presenterades den 13 maj. Orsaker till att aktien i princip har utvecklats paraboliskt är för att det delades mycket artiklar på twitter kring kinesiska hissar och intäktsgenerering från patent.

Börsvärde är kring 41 miljoner USD dvs ca 410 miljoner kronor och omsättningen för 2020 förväntas uppgå till 60 miljoner kronor och förlust på 20 miljoner. Bolaget förväntas gå med vinst från 2021 och framåt. Kostnaderna är främst drivna av R&D (Research & Development) och delvis marknadsföring.

Det här är helt enkelt ett turnaround case med nya ägare och ganska begränsad nedsida. Det finns en stor uppsida i den nya teknologin och allt som krävs är att de lyckas nå ut till marknaden.

För vidare läsning och olika finansiella data så rekommenderar jag Redeyes senaste rapport ”New Paradigm of Contactless Touch” 

Finansiell data

Nedan så ser du historisk finansiell data och vad estimaten är kommande år. Dessa estimat kan komma att ändra i och med det stora uppsvinget Neonode har fått under rådande pandemi.

Neonode financial data

Investeringscase

Neonode har blivit mer hett pågrund av corona pandemin som pågår. Då de utvecklar en contactless-touch teknik för skärmar som kan användas för till exempel hissar, bankautomater, kiosk-maskiner etc. Hela syftet är att inte behöva ha någon fysisk kontakt och således minska spridningsrisken för olika sjukdomar.

Neonodee zForce tech
Illustration av zForce tekniken.

Eftersom att det finns flera olika användningsområden så är det här en produkt som kan användas inom tex banker, restaurangbranschen och fordonsindustrin för att nämna några. Neonodes kunder är återkommande och företaget har många design wins på senaste tiden.

Så sent som i September 2019 i deras delårsrapport så framgick det att dom är leverantörer till militären och flera olika tier-1 företag. Citat från rapporten lyder “We are engaged with automotive OEMs and their Tier 1 suppliers in projects such as tailgate sensors and infotainment systems, military ruggidized control panels and medical device control panels to name a few. 

I och med corona pandemin så tror jag att det har blivit ett uppvaknande för många människor om handhygien och således att slippa behöva ta i och klicka på offentliga knappar, ta i handtag etc. En studie gjord i Storbritannien visade på att 72% av deltagarna nu har på sig handskar i offentliga miljöer och att 80% kommer att förändra sitt beteende i hur de agerar mot att klicka på tex touchskärmar. Jag personligen tror att Neonode har ett guldägg i sin korg och inom 3-5 år leverera en väldigt bra avkastning. Efter att corona krisen är över tror jag många företag och myndigheter kommer att behöva lägga mer fokus på hygien och således är contactless touch en teknologi som kommer att bli extremt efterfrågad.

Författare: Studentekonomi

Pöjk på 21 år som hushåller med knappa resurser, men ändå lever gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s