Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Potentiell bankkrasch? – CLO – Collateralized Loan Obligations

På twitter kom jag över en artikel från CNBC att 30% av de Amerikanska hushållen missat sina betalningar för juni. (https://www.cnbc.com/2020/06/16/30percent-of-americans-missed-their-housing-payments-in-june.html).

I samma tråd var det någon som nämnde ”CLO” vilket står för Collateralized Loan Obligations vilket kan liknas med CDOs (Collateralized Debt Obligation) vilket var till grund för kraschen 07-08.

En CLO är ungefär precis som en CDO, men istället för att den består av lån till bostadsköpare så är det lån till företag och specifikt företag som har det tufft. En CLO buntar ihop s.k ”leveraged loans” dvs subprimelån för företagsvärlden. Alltså ett lån som ges från en grupp av utlånare. Sådana lån tas av företag som redan har maximerat sin låningsgrad från banken och kan därför inte längre sälja obligationer direkt till investerare eller få ett tradionellt banklån. För närvarande så finns det mer än 700 miljarder dollar[1] i sådana lån.


Precis som en CDO så har en CLO flera lager som säljs separat där det understa lagret är det mest riskfyllda och det översta klassas som säkras. Om bara några lån i hela CLOn får betalningsinställelser så kommer det understa lagret att få en förlust medans de andra fortfarande är ”säkra”. Men om betalningsinställelsen ökar så kommer det understa lagret förlora ännu mera vilket i sin tur jobbar sig uppåt i lagrena.

Wells Fargo har t.ex. investerat ca 30 miljarder dollar i CLOs.[2]

Fitch Ratings har estimerat att i April, mer än 67% av deras 1745 kunder i leveraged-loans databas har en B-rating. En B-rating är inte bra. En B-rating innebär att lånetagarens förmåga att återbetala lånet i sämre tider är kraftigt förminskad. Det vill säga att 2/3 av alla lån är kandidater att förlora pengar i tider som vi upplever nu.

En väldigt bra bild jag har hittat förklarar lite mer hur det är uppbyggt och fungerar. Det är väldigt komplext och jag försöker endast förstå mig på en liten del av det hela.

Kommer det att komma en ny bankkrasch? Kanske, kanske inte.

Oavsett så ser det inte helt just ut om ekonomin inte kan komma igång på riktigt igen. Lånepriserna har dock återhämtat sig från lägstanivån i Mars efter att FED har lovat miljarder för att rädda marknaden vilket har gett upphov till den V-formation vi sett på börsen. Vad UBS har sett att om det normala kommer tillbaka i slutet av Augusti så kommer ca 14% av lånen ha inställda betalningar och i värsta fall ca 22% om viruset håller i sig längre.

Vill du läsa mer utförligt så ta en titt här -> https://nathantankus.substack.com/p/is-there-really-a-looming-bank-collapse

Stay safe out there!


[1] https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-05-20/a-weakness-in-giant-clo-market-exposed-in-tiny-distressed-deal

[2] https://www.sec.gov/ix?doc=/Archives/edgar/data/72971/000007297120000217/wfc-12312019xex13.htm

Annons

Författare: Studentekonomi

Pöjk på 21 år som hushåller med knappa resurser, men ändå lever gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: