Ränta på ränta – världens åttonde underverk

Redan på sent 1800 tal så skall Albert Einstein ha myntat orden att ”ränta på ränta är världens 8e underverk”. Ränta på ränta är grunden för varje investerares ekonomiska framgång. Att förstå effekten och kunna dra nytta utav den kommer att ge en enorm effekt på din portfölj.

Fördelar med ränta-på-ränta

Uppsidan med ränta-på-ränta effekten går up på att varje procentuella ökning påverkar nästkommande ökning osv vilket leder till att ökningen får en enorm acceleration och blir därmed större och större varje gång. För den matematiskt insatta så förstår man att det innebär exponentiell tillväxt vilket är världens snabbast växande ökning. Det innebär att din tusenlapp i slutändan kan bli en väldigt stor summa pengar. Det är också anledningen till att månadsspara varenda krona som finns, lämna inget åt slumpen.

Framtida potentiell avkastning

Historisk sett så avkastar börsen ca 7% per år med reservation för vissa svängningar och kriser (typ covid-19 i Mars som sänkte börserna 30-35%). Hur fungerar då ränta på ränta effekten? Jo det visas i exemplet nedan. Startbeloppet är 10 000kr med en avkastning på 7% per år.

Som ni kan se så blir utvecklingen på 50 år ganska enorm. Ponera att du fick 10 000kr investerat som nyfödd, då skulle du på din 50-års dag ha gjort 29.5 gånger första insatsen. Bara på 10 år så skulle dina 10 000kr ha dubblerats till 20 000kr. Föreställ dig då ränta-på-ränta effekten med en månatlig investering om 1000kr. Hur skulle exemplet då se ut? Fundera själv litegrann innan.

Ja du ser rätt, hisnande 8,16 miljoner kronor växer kapitalet till. Desto mer pengar du har desto mer tjänar du med tiden. En okej summa att gå i pension med för gemene man. Nu kan man ju inte garantera 7% avkastning varje år, heller inte att man lyckas spara 1000kr i månaden i 50 år då olika scenarion kan inträffa. Men det här ger iallafall en god beskrivning av effekten och vad man kan förvänta sig. Blir avkastningen ”endast” 5% per år så sjunker slutvärdet till drygt 3,8 miljoner, alltså mer än hälften. Därför gäller det att konsekvent kunna skapa kontinuerlig avkastning.

Formeln bakom ränta-på-ränta

Att räkna ut ränta-på-ränta effekten för en årlig investering utan månatlig investering är ganska simpel och följer.

Här är den magiska formeln bakom det åttonde underverket.
y=C·a^x (formel för exponentiell tillväxt)

C är ditt startkapital. a är din förändringsfaktor dvs din procentuella avkastning i decimal i.e 7% = 0,07. X är tiden i år du sparar dina pengar, och y är det totala värdet du har kvar efter angiven tid.
Formeln för effekten med månatlig investering är desto mer komplex och för en utförlig beskrivning så hänvisar jag till rikatillsammans.se artikel Formeln bakom ränta-på-ränta.

Hoppas att du tycker att det är var intressant. Vill du sätta igång och investera? Starta då ett konto på Avanza här.

Författare: Studentekonomi

Pöjk på 21 år som hushåller med knappa resurser, men ändå lever gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s