Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

BIMOBJECT

Kort om bolaget

BIMobject är ett teknikbolag. Bolaget utvecklar cloudlösningar och tjänster inom bygginformationsmodellering (BIM). BIM är en teknologi och ett arbetssätt vars avsikt är att skapa en ny kommunikationsväg mellan arkitekter, byggbolag och ingenjörer inom byggbranschen. BIMObjects produkterna säljs under separata varumärken och bolaget innehar idag verksamhet på global nivå.

BIM ÄR FRAMTIDEN

BIM handlar om att digitalisera byggbranschen, genom att modellera i 3D och samtidigt införa information i modellerna så finns det tid och pengar att spara i projekteringsskedet. Det ger också ett värde i förvaltningsskedet av byggnaderna. Utöver kostnadsbesparingen så ger det också möjlighet att gestalta byggnaderna på ett helt annat sätt än vad som tidigare har varit möjligt. Genom att koppla samman arkitektens, konstruktörens och VVS-ingenjörens modell så går det att t.ex. göra kollisionskontroller och därmed minska byggfel. Det BIMObject erbjuder är bibliotek av produkter som dessa yrkesroller kan använda sig utav, vill t.ex ventailations-ingenjören använda sig av ett visst märke och en viss modell så kan BIMObject tillhandahålla denna ”bim-familj” vilket ökar detaljeringsgraden.

” BIM objects that are used early in the digital design process tend to have a higher chance of being the final product that is purchased and used in the actual building. Digitalization also leads to construction that is more precise and more efficient in terms of sustainability, since waste and design errors can be minimized.”

PRODUKTPORTFÖLJ

BIMObject erbjuder som tidigare nämnt ett stort bibliotek av BIM-objekt i sin produktportfölj vars är deras ”enda” produkt. Det är ett bibliotek på deras hemsida som ligger öppet och gratis för alla. Det är med andra ord gratis för alla designers, arkitekter och ingenjörer att ladda ner och använda.

Intjäningen hos dem ligger att de tar en avgift för att tillverkarna skall få ladda upp deras produkter på deras hemsida samt en extra avgift för att få tillgång till deras analysverktyg BIManalytics och deras plattform Hercules Cloud som är en PaaS (Platform as a Service).

BIMANALYTICS

BIM-analytics är ett analysverktyg för försäljning och marknadsföring för att följa upp ”leads” till antalet nedladdningar av respektive produkt som är kopplade till deras cloud tjänst BIMObject Cloud. Allt som laddas ner från deras cloud tjänst spåras och lagras där tillverkarnas produkter kan analyseras och filtreras om vad som är populärt, också definerat som ”big data”.

Med hjälp av BIM-analytics så kan tillverkarnas marknadsföring och försäljningsteam interagera direkt med de kunder som laddar ner deras produkter och därmed ta kontakt för att börja samverka och hitta fler potentiella projekt där deras produkter kan användas. Fördelen här är att verktyget gör det möjligt för säljaren att hämta geografisk information per land, region, stad och postnummer. De får alltså en väldigt god överblick vart och när deras produkter mest används vilket öppnar upp för mer möjligheter.

Hercules Cloud

Hercules cloud är molnlösning som är en PaaS, d.v.s ”platform as a service”, översatt till svenska, plattform som tjänst. I denna plattform så kan företag utveckla och standardisera sina egna bim-objekt. De kan publicera och distribuera sina objekt till projektgrupper över hela världen. Hercules är integrerad i deras BIMObject cloud, antingen separat eller direkt i programvarorna som används t.ex. Autodesk Revit. Med Hercules så tillåts företag att själva hantera det som behövs dvs CAD-filer, BIM-objekt, dokumentation, versionshantering och stöd för olika språk samt klassificeringssystem. Klassificeringssystem är ett sätt att att strukturera data för att andra aktörer snabbt skall kunna hitta vad det är för typ av objekt. Det är som ett eget språk som andra programvaror kan använda. Det finns många olika klassificeringssystem vilket gör Hercules väldigt användbart då produkterna blir anpassade för flera olika system. En av de vanligaste klassificeringarna som används är CoClass som är ett svenskt system.

Utveckling

I och med att det är gratis att använda för alla yrkesroller så är det också dem som kan driva på förändring och förbättring. Alltså så gäller det att få fler företag att använda BIMObjects databas och kontinuerligt efterfråga mer material från tillverkarna och leverantörerna. Som vanligt i byggbranschen så gäller det att beställaren och entreprenören driver på utveckling och vill använda ny teknik. Då BIM blir ett mer vanligt arbetssätt och så småningom kommer ersätta traditionella ritningar kommer också BIMObjects plattform användas mer. Då BIM-modeller blir väldigt användbara i förvaltningsskedet så är så hög detaljeringsgrad som möjligt därför gynnsamt, t.ex. vad för exakt typ av ytterdörr handtag är monterat.

BIMObjects kunder

BIMObject har många olika kunder och där ingår bland annat stora företag och tillverkare.

De som är nämnda ovan är bara en bråkdel av alla företag, dessa är stora spelare som erbjuder de allra vanligaste produkterna. Till det här så finns väldigt många mer nischade företag och totalt så finns det 1845 olika företag som har produkter uppladdade i deras bibliotek.

FINANSIELL STÄLLNING

BIMObject rapporterade senast sin Q1 där de hade en omsättningstillväxt på 10% jämfört med föregående år. Faktureringen minskade dock med 2,8% och enligt VD beror det på Corona. En positiv del är att andelen återkommande intäkter växte till 23,8 miljoner och därmed en tillväxt på 10%. Det här är för mig ett tecken på att kunderna är positiva till plattformen och därmed kan tänka sig att använda igen.

För kvartalet så uppgår personalkostnader till drygt 40 MSEK vilket äter upp en del av resultatet som därmed blir negativt. VDn har under perioden lanserat ett besparingsprogram om 50 MSEK på årlig basis. Övriga kostnader framgår som externa kostnader vilket är drygt 23.5 MSEK

Kassan uppgår till 82.2 MSEK och de har en genomsnittlig burn-rate på 17 MSEK per kvartal. Alltså räcker pengarna i ca 5 kvartal till innan emission krävs, dvs 15 månader. I rapporten ser vi också att det finns kundfordringar som uppgår till 46,4 MSEK.

Rent spontant om de årligen lyckas spara 50 MSEK och hålla sina fasta kostnader konstant och samtidigt ha en årlig tillväxt om 15% så kommer de bli vinstdrivande vid 2023. Det är ju dock ganska osannolikt att kostnaderna hålls konstanta men samtidigt finns det en större sannolikhet att tillväxten kan bli större än 15% då digitalisering är hett inom byggbranschen.

Soliditeten uppgår till 53% det vill säga att mer än hälften av verksamheten finansieras med eget kapital och resterande med lån. 

HIGHLIGTS Q1

Andra nyckelsiffror som presenterades i Q1an är bland annat antalet varumärken som finns på plattformen, som nu uppgår till 1824st. Antalet användare har också ökat med 32% till 1879 tusen stycken d.v.s drygt 2 miljoner användare. Antalet nedladdade artiklar uppgår till 54,2 miljoner.

I sin utveckling har de lanserat en ny sökmotor på sin webbplats och uppdaterat analysverktyget BIMObject Insight. Insight är fortfarande i beta-version men redan över 100 kunder använder den och användaraktiviteten har satt nya rekord. Den övriga plattformen har också uppdateras så att det går enklare och snabbare att publicera produktkataloger.

AKTIEN

Om vi utgår från att de går med vinst från 2023 och har samma fasta kostnad som i exemplet ovan så kommer de då med en aktiekurs om ca 8kr vara värderade till P/E 40 vilket gör att det här inte finns någon direkt uppsida att hämta.

Skulle tillväxten dock öka till 20% och P/E 40 kvarstår så skall aktien värderas till ca 24.5kr vilket gör att det finns en uppsida på 300%. 20% tillväxt är dock optimistiskt och om vi tar mellansteget 17,5% får vi istället en kurs om 16kr vilket är 100% uppsida härifrån.

Men som med alla dessa bolag kan det ta vägen raketfart ner i källaren eller raketfart uppåt, det återstår att se hur fallet blir här. Jag tycker bolaget i alla fall är intressant och ligger på min bevakningslista framöver. Om jag ska köpa aktien och ta en position i bolaget så väntar jag tills Q2an släpps den 30 Juli för att se hur de påverkades av Corona och hur Silbersky har roddat bolaget i dessa tider.

Annons

Författare: Studentekonomi

Pöjk på 21 år som hushåller med knappa resurser, men ändå lever gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: