Passiv inkomst – Peer to Peer lån

Det här inlägget innehåller annonslänkar för Brocc.

Fler och fler upptäcker fördelarna med att investera och låna utan bankens inblandning och nu kan du som privatperson ta över bankens affär för att få avkastning på dina sparpengar utan dyra mellanhänder. I praktiken flyttas makten från de traditionella bankerna till kunderna, där de tycker att den hör hemma. Med investeringar i svenska privatlån behöver du inte oroa dig över börsens svängningar för att få möjlighet till en bra avkastning. Med investeringar i privatlån hos kan du få en förutsägbar och stabil avkastning till en låg risk.

Hur fungerar Peer to Peer lån?

Hos P2P aktörer kan privatpersoner och företag låna ut pengar direkt till andra svenska, kreditvärdiga privatpersoner, utan dyra mellanhänder. P2P aktören tar hand om all administration och den som investerar får möjlighet till en stabil avkastning till låg risk på sina sparpengar*.

*Investeringar innebär alltid en risk. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning.

Den som vill investera registrerar ett konto hos valfri aktör och tar ofta inte mer än någr få minuter med BankID, där gör du sedan en ny insättning via Swish, banköverföring eller annann metod. Pengarna lånas sedan ut till många kreditvärdiga svenska låntagare för en god riskspridning. Lånen är ofta annuitetslån, så varje månad får investeraren tillbaka amortering och ränta, som man kan välja att antingen ta ut eller återinvestera för ränta-på-ränta-effekt. För högst avkastning så rekommenderas det att återinvestera för att erhålla ränta-på-ränta effekten.

Vart kan jag börja investera i privatlån?

Det finns olika aktörer för privatlån. Några av dessa är Brocc (tidigare sparlån.se), Kameo och Lendify. Nedan kommer jag gå igenom information om vad Brocc är och hur Brocc fungerar.

Om Brocc

Brocc är en digital marknadsplats där konsumenter kan mötas direkt och utbyta finansiella tjänster utan dyra mellanhänder. Brocc är en enkel, trygg och smart lösning som skapar bättre och mer rättvisa villkor för finansiella tjänster. För dig som lånar betyder det mer rättvisa villkor med individuell ränta och för dig som lånar ut betyder det möjlighet till god avkastning på dina sparpengar*.

Brocc är registrerat som Betalningsinstitut med tillstånd från Finansinspektionen att förmedla krediter och betalningar.

Så fungerar Brocc

Brocc gör en grundlig kreditbedömning av varje låntagare och ansökan beviljas endast till kreditvärdiga personer med god återbetalningsförmåga. Du lånar alltid ut till flera personer. Minst 250 kronor och max 2,5 % av ditt kapital lånas ut till en och samma person. Alla lån är så kallade annuitetslån med fast ränta. Minsta första insättning är 10 000tkr, det här för att kunna sprida ut till 40 olika låntagare. Det minimerar också din risk än om du bara skulle låna ut 1000kr, vilket bara skulle spridas till 4st låntagare. För dig blir liten sett till hela din investering där man kan förvänta sig en årligavkastning om ca 6% per år efter genomsnittliga kreditförluster och vår serviceavgift.

Här kan du se en exempelportfölj: Demo Mina Sidor 

Risker med Peer to Peer lån

Ifall du funderar på att investera en del av dina sparpengar i p2p-lån är det bra att vara medveten om vissa nackdelar och hur du undviker dem.

  1. Det finns ingen insättningsgaranti på ditt utlånade kapital, så om bolaget skulle gå i konkurs riskerar du förlora pengarna. Utlånaren står för hela risken!
  2. Jämfört med aktiesparande är det inte säkert att du tjänar mer. Tänk också på att pengarna är låsta under en viss tid och du kan inte ångra dig när de väl är utlånade.
  3. Det finns en risk att skulden inte betalas tillbaka, så läs villkoren hos bolaget vad som gäller om låntagaren inte har råd med avbetalningen. Välj att investera dina pengar i delar av flera olika lån för att minska risken.
  4.  Skatten är hög. 30% i dessa tider då man knappt betalar någonting för ISK-konton är ganska mycket. 
  5. Avkastning kontra risk. En avkastning på 6-7% kan låta lockande, men det är också en stor risk då personer som lånar pengar är också sådana som heller ofta inte har pengar.

Har du fortfarande ett intresse att börja investera i privatlån? Klicka då på länken här eller bannern nedanför.

Författare: Studentekonomi

Pöjk på 21 år som hushåller med knappa resurser, men ändå lever gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s